CV

          Riikka Oksanen

 

          s.10.11.1985

 

 

Koulutus:

 

2018 Teatteriohjaaja, Taiteen maisteri, Teatterikorkeakoulu

 

2009 – 2012 metropolia, Teatteri-ilmaisun ohjaaja opinnot (amk)

 

 

2008 – 2009 Lahden kansanopisto, Teatteri 1

 

 

2005 Ylioppilas, Helsingin Rudolf Steiner-koulu

 

 

 


Tulossa:


Syksy 2021 Lähde - koululaisooppera, Suomen kansallisooppera. Ohjaus Riikka Oksanen, libretto Juhani Koivisto, Sävellys Sari Kaasinen


kevät 2022 Kuunnelma (YLE)


Kesä 2022  Ripari, Saimaan Teatteri. Käsikirjoitus Aino Pennanen, Ohjaus Riikka Oksanen
Ohjaukset:


Syksy 2021 LOU SALOMÉ, KOM-teatteri. Käsikirjoitus Aina Bergroth. Ohjaus Riikka Oksanen.


kevät 2021 Kuunnelma (YLE)  Käsikirjoitus Aino Pennanen, Ohjaus Riikka Oksanen


Syksy 2020 Hylje, Kajaanin kaupunginteatteri ja Espoon kaupunginteatteri. Käsikirjoitus Marie Kajava, Ohjaus Riikka Oksanen


Kevät 2020 Poika, KOM-teatteri. Käsikirjoitus Florian Zeller. Ohjaus Riikka Oksanen.


Syksy 2019 Alina, Kansallisteatteri (Omapohja). Ohjaus Riikka Oksanen, Käsikirjoitus Elli Salo


Kesä 2019  Kepeä Elämäni- monologiesitys, mm. Kajaanin runoviikko, Teatteri Takomo, Q- teatteri, Teatteri Vanha Juko, Turun kaupunginteatteri, Espoon kaupunginteatteri. Ohjaus Riikka Oksanen, Dramaturgi Aino Pennanen, Sävellys Eeva Kontu, Näyttämöllä Miiko Toiviainen.

 

Kesä 2019 What’s new Sirpa?- komediakuunnelma. Ohjaus Riikka Oksanen, Käsikirjoitus Liila ja Jantso Jokelin (YLE)


Kevät 2019 Seksimusikaali, Teatteri Vanha Juko. Ohjaus Riikka Oksanen, Käsikirjoitus Aino Pennanen

 

2018 - Olipa kerran Kalliossa, Kuunnelma, Käsikirjoitus ja ohjaus (YLE)

 

2018 - Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakonsertti, Ohjaus: Riikka Oksanen, Dramaturgia: Paula Vesala (Suomen kansallisoopperan päänäyttämö, sekä suora televisiointi Yle Teemalla)

 

2018 -  Vuoden perhe, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Aino Pennanen ( Teatteri Takomo)

 

2017 -  Alina, Lukudraama, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj: Elli Salo  (Kansallisteatteri, Willensauna)


2017 Koko Suomi vihaa - ihana musiikkivihoittelu, Ohjauksellinen mentorointi: Riikka Oksanen. (KOM-teatterin Aulanäyttämö)

 

2017 Ihmepoika A. – Koululaisooppera,Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirja. Karri Miettinen a.k.a Paleface, Sävellys. Timo Hietala. (Suomen Kansallisooppera)


2016 24HR plays – SEITSEMÄN Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Ilja Lehtinen (Q-teatteri)

 

2016 HÄÄT, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Aino Pennanen (Saimaan Teatteri, Kiertävä kesäteatteriesitys)

 

2016 Naapurissani asuu tiikeri, Kuunnelma, Ohjaus: Riikka Oksanen, Dramaturgia: Riikka Oksanen ja Ilkka Tolonen (YLE)

 

2016 Niille joita asia koskettaa, Musiikkiteatteriesitys, Ohjaus: Riikka Oksanen, materiaali tuotettu työryhmälähtöisesti, Dramaturgia: Riikka Oksanen ( Ensi-ilta Kanneltalolla, kiertue mm baareissa, Kahviloissa, vastaanottokeskuksessa ja vanhainkodissa eri puolilla Helsinkiä, Teatterikorkeakoulu)

 

2015 I am a moon, Lukudraama esityksen ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Zhu Yi ( R.E.A.D – Eurooppalaisen lukudraaman festivaali, Kulttuurikeskus Caisa)

 

2015 Sankarit Saimaalla, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Aino Pennanen ( Saimaan Teatteri, Kiertävä kesäteatteriesitys)

 

2015 Sädekehävaikutus, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Aino Pennanen (Lume, Studionäyttämö, kandidaatin tutkinnon taiteellinen näyttötyö, Teatterikorkeakoulu)

 

2015 Viva Sibelius! Konsertti, Korppoo-trion kuvaelman ohjaaminen ja koreografia (Musiikkitalo)

 

2014 Vieraalla maalla, Ohjaus: Riikka Oksanen Kirj. Aino Pennanen ( Suvinäyttämö, Kiertävä kesäteatteriesitys)

 

2014 Hurrikaani, Ohjaus: Riikka Oksanen, Pohjautui Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunu - näytelmään, Dramatisointi: Riikka Oksanen (Teatterikorkeakoulu)

 

2013 Tuulentuvantie, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Tiia-Mari Mäkinen (metropolia-teatteri, kesäteatteriesitys)

 

2013 Huikee reissu, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Aino Pennanen (Teatterikorkeakoulu)

 

2011 Rakkaudesta minuun, Ohjaus: Riikka Oksanen, Kirj. Anna Krogerus (metropolia-teatteri) 

           


          Palkinnot


          Ihmepoika A valittiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi kansainvälisessä Young Audiences Music Awards (YAMawards) -kilpailussa.

 

          Kepeä elämäni nimettiin Helmikuussa 2020 Valtakunnallisen Monologikilpailun voittajaksi.
Otteita teatterikritiikeistä tai muista julkisista arvioista:LOU SALOMÉ (KOM-teatteri)


★★★★

"LOU SALOMÉA voisi helposti katsoa uraauurtavan naisen tarinana ja kertomuksena ajattelun jättiläisestä. Joku saattaisi sanoa, että Lou Saloméon tarina nerosta.Mutta näytelmä ei nosta yhtä ihmistä itseään suuremmaksi kuvaksi. Kun päähenkilö saa näyttämöllä kuulla kiitosta työstään, hän toteaa ykskantaan: Olihan siinä hirveä duuni.

Ennen kaikkea näytelmä on ylistys opille ja ajattelulle. Uusi tieto rakentuu vanhan päälle. Kokonaisten ajattelijoiden sivuuttaminen pelkästään heidän sukupuolensa takia tekee hallaa yhteiskunnalle. Aikojen saatossa tämä on käynyt selväksi.

Naisten koulutus on monin tavoin hyvinvointimme perusta. Sen avulla on muun muassa kitketty köyhyyttä.

Tuskin olisimme tässä pisteessä ilman Lou Saloméa ja kaltaisiaan."

Laura Hallamaa, HS"Jos Lou Andreas-Salomé perustaisi kultin, liittyisin siihen heti. Niin riemastuttava ja mukaansatempaava KOM-teatterin antama kuva hänestä on.-----

Näytelmä tarjoaa värikästä silmänruokaa, huumoria, ajattelun aihetta, kauneutta, iloa ja innon selvittää Lou Andreas-Salomésta vielä lisää. Kaikkinensa se on oikea valopilkku syksyn keskellä!"

Apu, Selina Keränen
Poika (Kom-teatteri)


★★★★

ELOKUVIA on aikoinaan mainostettu yleisöä kuohuttaneella ilmoituksella, että rankan aiheen takia salissa päivystää sairaanhoitaja koko esityksen ajan. Kom-teatteri voisi hyvästä syystä harkita samaa kevätkauden uutuutensa kanssa, sillä uskonpa Florian Zellerin näytelmän Poikapyörryttävän suurinta osaa    ihmisistä.

Itse en muista olleeni koskaan yhtä järkyttynyt teatterissa is­tuessani.

KYSYMYS ei ole siitä, että Kom-teatteri pyrkisi rankistelemaan ja aiheuttamaan esityksellään laskelmoitua kohua.

Nuoren ohjaajan Riikka Oksasen tulkinta avioeroperheen jäsenten keskinäisestä kohtaamattomuudesta on nimittäin ulkonaisesti hyvin pelkistetty ja paljas.

Näyttelijät pitävät väliajattoman esityksen intensiteetin vahvana ja upottavat yleisön keskelle valtaisaa jännitekenttää.----------

Poikaa voi hyvällä syyllä suositella kaikille, jotka ovat olleet joskus lapsia tai vanhempia.

Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että pintaan voi pulpahtaa yllättäviä asioita.

Lauri Meri, HSAlina (Kansallisteatteri)


★★★★

Nuoren polven näytelmäkirjailija-dramaturgi Elli Salon debyytti Kansallisteatterissa on uudenlaista ja kunnianhimoista draamaa. Riikka Oksasen ohjauksessa tekstuaalisesti ansiokas Alina kääntyy painottoman kevyesti näyttämön kielelle.-------

Alina on vastakohtien taidetta, jossa toteutuu ilmavuus ja klaustrofobisuus, vähäsanaisuus ja paljonpuhuvuus, kevyt ja raskas. Työparilta Salo–Oksanen on lupa odottaa tulevaisuudessa paljon.

Laura Kytölä, HSKepeä elämäni 


★★★★

"TIEDÄTTE varmaan, miten hyvältä tuntuu, kun migreenikohtauksen jälkeen kipu on vihdoin poissa? Tai kun noroviruksesta toivuttuaan pystyy ensi kertaa syömään?
No, näillä ei ole mitään tekemistä sen euforian kanssa, joka syntyy, kun pystyy vihdoin puhumaan omalla äänellään, omassa ruumiissaan, toteaa Miiko Toiviainen monologissaan Kepeä elämäni. Toiviaisella on tunteelle nimikin: sukupuolieuforia, vastakohtana transihmisen kokemalle pahanolon tunteelle, sukupuolidysforialle.
Tämänkaltaisia tuoreita havaintoja Toiviainen tekee notkeasti koomisesta traagiseen, introspektiosta jopa itsensä kontradiktointiin taipuvassa monologissaan. Esitys ei sorru psykologisointiin, vaan kuvailee tarkasti sukupuolenkorjausprosessiin liittyviä tunteita ja henkilöitä.---------

Hyvin jäsennelty esitys on tiivis, hieman vajaan tunnin mittainen, mutta sisältää silti kokonaisen maailman. Valoineen ja varjoineen."

Laura Kytölä, HS


"Miiko Toiviaisen Kepeä elämäni on esitys, joka kaikkien pitäisi nähdä.

Kepeä elämäni on täysipainoinen esitys paitsi sisällöltään myös toteutukseltaan. Se koostuu pirstaleista, joiden tunnelmat vaihtelevat hillittömän koomisista itkettävän koskettaviin.     Kyyneleetkin syntyvät kuitenkin ennen muuta onnen tunteesta".

Irmeli Haapanen, TSVuoden perhe (Teatteri Takomo)


★★★★

”OHJAAJA Oksanen taluttaa katsojan läpi perheen vuoden. Moottorisahan koristeet vaihtuvat juhlapyhien mukaan, linnunlaulu paljastaa vuodenajan.

Kokonaisuutena Vuoden perhe on samaan aikaan hersyvä, absurdi ja karmaiseva.

Välillä hahmojen käytös toisiaan kohtaan on niin karseaa, ettei tiedä, voiko sille nauraa. Näytelmän karikatyyriset hahmot ja mustalla väritetty huumori ovat mahtavia, ja perheen elämää katselee herkeämättömällä mielenkiinnolla.

Jännityselementtinä toimii pöydän keskellä odottava moottorisaha. Kuka sen lopulta käynnistää?

Ja mikä parasta, viihdyttävä ja tasapainoinen teos jää takaraivoon hieman kaivertamaankin.”

Laura Hallamaa, Helsingin Sanomat

 

"Vuoden perhe följer mönsterfamiljens liv genom hela året och Riikka Oksanens regi är som en strypsnara. Det som inledningsvis lockat oss till skratt får med små förskjutningar allt groteskare uttryck och konsekvenser."

Christel Pettersson, Svenska Yle

 


 

 Ihmepoika A  (Suomen Kansallisooppera)


”Yksin jääneen lapsen tarina kuvataan niin, että se ei herätä ahdistusta. Ihmepoika A (Via Kallio) on hiljaa tärkeää lopun lausetta lukuun ottamatta, sillä eihän hän ymmärrä tätä maata eikä sen kieltä. Kiusaamisen ymmärtää kielitaidotonkin.

Koululaisten muodostamat esiintyjäryhmät ovatkin oleellinen osa nähtyä. Sekä ohjaaja Riikka Oksanen että puvut suunnitellut Anna Kontek ovat onnistuneet mainiosti Kaisaniemen ala-asteen 5. ja 6. musiikkiluokkalaisten toteuttamassa produktiossa. Kaikki nähty on riittävää mutta kevyttä, sillä Ihmepoika A lähtee kiertueelle maamme kouluihin.

Ihmepoika A on moninaisin tunnelmin vetoavaa musiikkiteatteria. Oopperaksi sen tekevät solistit, pääpahis Mikko Sateila, talonmies Saara Kiiveri ja köksänope Riku Pelo. ”

Annmari Salmela/Helsingin sanomat

 


HÄÄT (Saimaan Teatteri)


"Vaikkei suvussa muslimi Mustafa-sulhoa olisikaan, kohtaa katsoja näissä häissä tavalla tai toisella itsensä, yhteisönsä ja suomalaisuutensa. Heppoisissa kulisseissa nimittäin pompahtavat pintaan niin rasismi, sukupuolisuus kuin impulsiivinen provosoituminenkin.

Ohjaaja Riikka Oksanen pitää yleisön lämpimänä.

Viimeinen näyttämökuva kysyy itse kultakin, kuka ja mikä olen ja kenelle kelpaan."

ITÄ-SAVO,Seija Forsströ

 


Naapurissani asuu tiikeri (YLE)


"Ovatkohan Naapurissani asuu tiikeri -kuunnelman tekijät kuulleet Herman Rechbergerin huikean kuunnelman Pekka Mikkosen nousu (1978)? Ainakin tapahtumapaikka on sama: kerrostalo. Ja kyllä Naapurissani asuu tiikerikin on aika huikea. Todella uskottavasti näytelty kuunnelma perustuu dokumentaariseen materiaaliin ja on todentuntuinen tiikeriä myöten. Jos kuulijalla on edes jotain kokemusta tämänkaltaisista todellisuuksista, nauruhermot kutiavat takuulla."

Helsingin sanomat, Sampsa Oinaala

 


Sankarit Saimaalla (Saimaan Teatteri)


"Nuorten ammattilaisten esitys, Sankarit Saimaalla, on erinomaista teatteria: hullua, hauskaa, monitahoista ja älykästä, viihdyttävää. Ensin esitellään hupsusti oikeat supersankarit. Mutta ei tarina kerrokaan heistä, vaan Saimaan supersankarileiristä, jonka ohjaaja katoaa. Yksi haluaa oppia lentämään, toinen haluaa itsensä nopeasti kuntoon töitä varten, kolmas tulla suosituksi ja neljäs vain ottaa aurinkoa. Ilman johtajaa lähtee sankaruuden hakeminen nopeasti täysin hanskasta. Toisessa tasossa näyttelijät näyttelevät itseään, kesäteatteriryhmää, joka yrittää viedä supersankarinäytelmän läpi. Katsoja saa seurata kahta tarinaa: mitä tapahtuu holtittomassa leiripaatissa ja mitä näyttelijäryhmässä, jossa välit kiristyvät ja kateus, mustasukkaisuus ja äksyily uhkaavat saada vallan. Lopussa vielä uusi taso: taidokas nukketeatteri, joka selvittää mysteerit. Kannattaa suunnata seurantaloille, sankareita etsimään."

Etelä-Saimaa, Riitta-Leena Lempinen-Vesa

 

 

Ohjaajan assistenttina:

 

2014 – VALLANKUMOUS, Kirj. Juha Siltanen, Ohjaus ja dramatisointi: Lauri Maijala. Ohjaajan assistentti: Riikka Oksanen ( KOM Teatteri)

 

2012 – Kolmetoista uponnutta vuotta, Kirj. Paula Salminen, Ohjaus. Salla Taskinen Ohjaajan assistentti ja yleisötyöntekijä : Riikka Oksanen (Suomen Kansallisteatteri)

 

 

Luottamustehtävät:

 

          Luottamustehtävissä Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelman pääsykokeissa vuosina 2013,2014 ja 2015

Ohjauksen koulutusohjelman professorin valintaprosessissa opetusnäytteitä arvioivassa raadissa opiskelijajäsenenä syksy 2015

Ohjauksen koulutusohjelman pääsykokeiden sihteerinä keväällä 2016 ja 2017

Saimaan Teatterin hallituksen varapuheenjohtaja keväästä 2017 lähtien